Afbeelding

FAQ Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de mail, of toch niet zo uit het pakket te halen.
Dat is voor iedereen anders, stel zonodig over de mail uw vraag.

1) Macro's inschakelen of er mee werken. Hoe gaat dat ?

Sinds mei 2014 is met het pakket geschakeld naar versie zonder macro en VBA. Een nieuwe versie met macro (synoniem aan de huidige) zit er aan te komen.
Voor nu geldt dit dus alleen nog voor de oudere versies of de versie bij download extra.
Bij zo'n versie is dit noodzakelijk om gebruik te kunnen maken van de werking van het programma. Opties zoals tonen van kolommen, verversen, control center en meer.
Voor excel 2007 of hoger klik hier

2) Ik voer iets in en krijg meldingen te zien helemaal links onder het kopje meldingen, wat gaat er niet goed ?

Ga naar de meldingen en kijk naar het nummer en lees de korte uitleg. Hier vind je de mogelijk foutief ingevoerde regels. Volg dit of doe het overnieuw.

3) Ik heb geknipt, en zie allemaal rare meldingen. Wat te doen. ?

Nooit knippen ! Nooit knippen in excel ! Dat is regel 1 in ieder voorgeprogrammeerd excel programma. Maar geen nood. Als je nog niet hebt opgeslagen, maak je even een softcopy van de invoer (bewaren van je werk van net) en sla dat op. Sluit daarna af zonder op te slaan.
Open opnieuw en kopieer de net ingevoerde gegevens kolom voor kolom erin.
Heb je al wel opgeslagen, maak een softcopy van de invoer. Open een vorig bestand (een backup van een voorgaande keer). Kopieer hierna uit de softcopy kolom voor kolom in. Uiteraard kopieer je niet de foutmeldingen mee. Kijk even of je dat goed kan reconstrueren, anders doe je een paar boekingen overnieuw. Dat is de prijs die je moet betalen voor knippen.

4) Ik wil een jaar afsluiten en een nieuw jaar opstarten. Hoe gaat dat ?

Sla het oude jaar op. En sla het daarna op als een nieuw jaar met "opslaan als".
Maak alles in die nieuwe versie leeg en gebruik de oude saldibalans als beginbalans nieuwe jaar. Of gebruik de beginbalans generator vanaf versie 201511C

5) Inkopieren data in een ander bestand. Bijvoorbeeld een lite versie updaten naar onbeperkt of een bestand herstellen. Hoe gaat dat ?

Voor oudere versies moet u dan de reeds geboekte regels (doe dat dan per kolom) hard inkopieren in het nieuwe bestand.

6) Vragen over beveiliging en wachtwoorden.

Die krijg ik toch geregeld, alhoewel ik ze zelf nooit zou durven stellen. Ten eerste is daarmee de goede werking niet meer gewaarborgd.
Ten tweede is er ook zoiets als bescherming van het denkwerk.
Overigens zouden maar heel weinig van de vragers inhoudelijk ook weten hoe ze zaken zouden moeten aanpassen als de beveiliging eraf zou zijn. Daarvoor moet je gewoon heel veel weten van de materie, en je ook nog begeven in het denkwerk van de maker.
Wat ik persoonlijk zou toejuichen : wees origineel en maak je eigen pakket. Verdiep je erin, Dat is en leuk en goed voor je kennis ontwikkeling. Ik ben overigens benieuwd of je dat dan zo weg zou geven aan iemand die er zo om vraagt.

7) Waar kan ik zien wat ik op mijn aangifte IB moet meenemen.

Het is geen aangifte pakket, dus dit houdt op bij het saldo wat je als eenmanszaak of VOF moet opgeven als winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden. Zoals bij ieder boekhoudpakket.
In theorie is het resultaat per eind van het jaar de input voor die vraag op de aangifte. Zaken als hypotheekrente, aftrekbare kosten, ondernemersaftrek zijn de vervolgstappen in het aangifte programma. Maak dat onderscheid goed.

8) Btw wordt gewijzigd (zoals bijvoorbeeld per 1 oktober 2012). Hoe pas ik dat aan.

Ga naar de tab staminfo en pas daar het al ingegeven btw % aan naar het nieuwe%. Deze verschijnt nu ook bij de boekingen.
Bijvoorbeeld in 2012 toen het van 19 naar 21 ging. Achter hoog tikt u in 21% en achter hoog 2 tikt u in 19%. Dan zijn ze beiden beschikbaar in de invoer. Er is nu keuze in een % van 19 en van 21. Deze zul je de eerste periode allebei kunnen gebruiken en na verloop van tijd is het alleen nog 21%.
Na een wijziging zul je altijd even met 2 hoge % naast elkaar werken, gezien de tijdsoverlap dat er met beide % kan worden gefactureerd. Maar daar is het pakket op toegerust.
Als er later weer iets wijzigt is dit de methodiek.